zondag 18 maart 2018

Belevenissen.


Wat hebben we weer een boel meegemaakt deze week. 
Kijk naar die kippen, hierboven. De hele winter hebben we eieren moeten kopen omdat mijn zelf gefokte kipjes nog te jong waren om te leggen. Daarom heb ik drie Sussex kippen aangeschaft bij de Franse equivalent van de Welkoop. Deze moeten "prêt a pondre" zijn, dat wil zeggen dat ze binnenkort eieren moeten gaan leggen. En warempel, een paar dagen na de aankoop lag het eerste ei in het legnest. En de andere kipjes beginnen ook, dus binnenkort weer verse eitjes in overvloed.
Mits de roofdieren alles met rust laten!



















De deuren van de serre worden aan de buitenkant enigszins haveloos doordat de verf af begint te bladderen. Deze kant is blootgesteld aan weer en wind en zon en regen uit het zuidwesten. En dan kan dat gebeuren.
Dat betekend weer werk aan de winkel zodra het weer het toelaat. Krabben, schuren stoppen, verven, weer schuren, enz, enz.

En omdat het zonnetje op sommige dagen al weer lekker schijnt, beginnen de wespen wakker te worden door de warmte. Het lijken geen echte steekwespen te zijn, dus als ze mij niet lastig vallen zal ik hun ook met rust laten.

















Nicht Paulien en haar echtgenoot Ron zijn voor enkele weken in ons appartement neergestreken om het zuid-Franse voorjaar mee te maken met als zijn ups en downs.

Maar hagel of sneeuw,
onweer, wind of regen,
deren hun niet.
Zij kunnen er wel tegen.
ze lachen er om
en stappen er flink door heen.

Tijdens één van hun strooptochten door de omringende natuur vonden ze een vijver vol met salamanders. Heel toevallig waren ze gewapend met een schepnet, dus werden er een paar gevangen teneinde mijn vijver ook te voorzien van deze leuke diertjes.




Minder leuk was dat laatst de weg naar Saverdun geblokkeerd was door auto's van de hulpdiensten, die probeerden het leven te redden van een ongelukkige automobilist, die ofwel geen voorrang verleend had aan verkeer van rechts, ofwel dat niet gekregen heeft.
Hoe dan ook, de auto lag op zijn zijkant in het weiland.

Volgens een toegesneld gendarme meisje moest ik maar demi tour maken, want het kon nog wel even duren voor de weg vrijgegeven zou worden.
Tot overmaat van ramp waaide ook nog haar kepi van haar hoofd door de stormachtige wind.
Een ongeluk komt nooit alleen!