zondag 9 november 2008

Dodenherdenking 1914-1918.

Vanmorgen mocht ik, Diny, samen met de koorleden van Auterive, meedoen aan de dodenherdenking in Grepiac, hier ongeveer 30 km vandaan. Dit was alvast vooruitlopend op l'armistice du 11 november, wapenstilstandsdag, een belangrijke en vrije dag.

Om 11.00 uur zou de plechtigheid beginnen en dat werd dus 11.30. Er hadden zich een handjevol mensen verzameld bij het gemeentehuis, vooral jonge mensen met kinderen, waarvan de kinderen in het ook optredende kinderkoortje zaten.

Zonder verdere aankondiging vertrok plotseling een heer op leeftijd, met in zijn handen een prachtig bloemstuk, richting monument. Dat was voor ons het sein ook aan te sluiten.
Gezellig keuvelend liepen we achter de meneer aan.
De weg werd afgezet, ondanks dat er een zeer breed trottoir was vond men toch dat men midden op de weg moest lopen.

Aangekomen bij het monument drapeerde de oudere heer keer samen met een aantal kinderen het bloemstuk voor het monument. Hij ging vervolgens naast de burgemeester staan en riep " une minute silence ". Hij bepaalde zelf hoe lang die minuut duurde . Ik denk niet dat het een minuut geweest is. Nu is een minuut ook niet lang maar deze was wel erg kort.

Vervolgens nodigde de burgemeester het koor uit om in te zetten met de " Marseillaise " Daar was door het koor niet opgerekend, maar zoals het goede patriotten betaamd, ging dat toch prima, op één koorlid na die de tekst niet kende. (als het nu het Gronings volkslied was geweest, ja dan....) Ook de kindertjes zongen dapper mee.
Monsieur Sarkozy heeft, geloof ik, besloten dat op alle scholen het volkslied weer geleerd moet worden.

Daarna kwam de toespraak van de burgemeester. Vervolgens mochten wij onze twee liederen ten gehore brengen.
Vijf minuten voor aanvang hadden we allemaal een papiertje in de hand gedrukt gekregen waarop stond dat twee coupletten gezongen zouden worden samen met het kinderkoor en dat de tekst die de kinderen hadden geleerd anders was dat de onze. Dus dat was even improviseren.

Daarna werden we uitgenodigd om een aperitief te drinken in het gemeentehuis.

Aanstaande dinsdag vind hetzelfde ritueel plaats in Auterive, ik zal dan zorgen dat ik de tekst van de Marseillaise bij me heb.
Eigenlijk moet je dit lied niet willen zingen. Op de franse les heeft onze juffrouw van een paar regels de werkelijke betekenis uitgelegd, b.v. deze : " un sang impur abreuve nos sillon " dat betekent ongeveer :" Een onzuiver bloed dat we te drinken geven aan onze akkers ". En dat onzuiver bloed is dus natuurlijk het bloed van de vijand.