zondag 6 oktober 2019

Zevenennegentig procent.



Als 97% van de wetenschappers iets vindt van iets, dan zal het toch wel waar zijn? Want 97% is veel! Dat is zelfs bijna, maar net niet helemaal, 100%.

Ik ben vele jaren van mijn leven gelovig geweest. Hoewel gelovig, ik was mijn halve leven lid van enkele protestants gereformeerde kerkgemeenschappen en ging trouw iedere zondag naar de kerk om de “blijde boodschap” te horen verkondigen.
Want dat was het, een blijde boodschap van vergeving van onze zonden die natuurlijk vele waren.

Er werd door mij niet aan getwijfeld, want alle predikanten die ik beluisterde vertelden het zelfde verhaal. Ze vertelden ons, de geliefde gemeenteleden, vanaf de kansel dat wat in de bijbel geschreven stond waar was van kaft tot kaft. Wel 97% (niet wetenschappelijk onderbouwd!) van de predikanten was het daar over eens! En daarbij, twijfel was zondig, alleen geloof kon mij behouden.
Dus het was waar. Want ook dominees zijn geen domme jongens, het zijn universitair opgeleide (toen hoofdzakelijk) mannen. Wetenschappers dus.

Gelukkig kwam ik, inmiddels al weer jaren geleden, een dominee tegen die tot de resterende 3% behoorde en die mij welwillend aanhoorde als ik soms wel eens rare vragen stelde en vraagtekens zette bij al die vaststaande verhalen.
De goede man gaf me een boekje te leen waarin onder andere beschreven stond hoe heel vroeger in het nabije oosten de rondzwervende herdersvolken worstelden met het probleem van al die verschillende goden die toen vereerd werden en hoe langzamerhand het idee ontstond dat er uiteindelijk toch maar één god zou zijn. En dat alle godslegendes en verhalen op één hoop gegooid zouden zijn en uiteindelijk allemaal aan die ene ware god werden toegeschreven.
Dit is natuurlijk een heel korte samenvatting.

Nu was dat boekje natuurlijk ook maar een boekje waarin een mening was opgeschreven, maar voor mij was het een begin van de bevrijding. Dat paste beter bij mijn eigen ideeën en overtuigingen.
Alle 97% dominees konden wat mij betreft blijven verkondigen wat ze wilden, maar die boodschap was niet meer aan mij besteed.

En nu lees ik regelmatig dat wel 97% van alle wetenschappers er van overtuigd is dat ik, en velen met mij, schuldig ben aan de opwarming van deze aarde. En ook hier is twijfel zondig, omdat alleen geloof in hun verhaal mij en de gehele mensheid kan behouden.
Wie hier vraagtekens bij zet wordt verketterd. Het lijkt wel een religie!

Gelukkig lees ik ook wel eens verhalen van wetenschappers die tot de kleine minderheid van 3% zogenaamde klimaatrealisten behoren en daar voor uit durven te komen en die mij ondersteunen in mijn gedachte dat klimaatverandering van alle tijden is en dat we vooral moeten zorgen dat de, al dan niet rampzalige, gevolgen binnen de perken blijven. Voor zover mogelijk, natuurlijk.
En dan vooral de ontzettende vervuiling van zee en land tegen gaan.

Daar is heel veel geld voor nodig!
Maar dat schijnen we wel te hebben, gezien de vele en mijns inziens veelal nutteloze klimaat investeringen die men van plan is te doen.

Ik schaar me hiermee zeker niet onder de door velen verfoeide groep van klimaat-ontkenners. Klimaat ontkennen is zinloos, klimaat bestaat. Niets is hier blijvend, alles hoe schoon ook zal eenmaal vergaan, dus klimaatverandering kan ook bestaan.
En ik moet niets hebben van welke religie dan ook. Dat zal nu wel duidelijk zijn!

Aldus de altijd optimistische Esplasser.