zondag 14 december 2008

Energiebesparing.


Deze week belde een dame met de vraag of ze eens langs mocht komen voor een energieadvies. We waren, desgevraagd, niet verplicht haar te ontvangen maar het was wel sterk aan te bevelen. De EDF, het gigantisch grote franse elektriciteitsbedrijf, wist ervan en stond achter haar. Waarschijnlijk was deze toevoeging bedoeld om vertrouwen te wekken.

Ze drong er erg op aan dat we allebei thuis zouden zijn. Daar proefde ik een stukje voorzichtigheid achter. Je weet maar nooit voor een vrouw die alleen op pad is.

Aangezien ik, in een steeds grijzer wordend verleden, beroepshalve ook veel van doen heb gehad met energieadviezen en er nog steeds wel wat van afweet, leek het me wel aardig om eens te horen wat ze te zeggen had.

De volgende dag stond ze voor het hek in haar sneeuwwitte mantel. Veiligheidshalve heb ik Filou stevig bij zijn halsband vastgehouden, want hij is gek op jonge vrouwen, vooral in witte jassen. Daar kun je zo heerlijk tegen op springen.

Eenmaal veilig binnen stelde zij om te beginnen enige irrelevante vragen, zoals hoe onze voornamen luiden. Dat lijkt me weinig met energiebesparing van doen hebbende.
En of we overal dubbel glas hebben (nee) en of we overal wel goed geïsoleerd hebben (nee). En of we hout stoken (ja) en wat ons dat dan per jaar kost (spierpijn en zweet).
Een slaapkamerraam dat altijd open staat voorzien van dubbel glas heeft weinig zin. Zo ook voor de isolatie.

Ons stroomverbruik was wel een beetje aan de hoge kant volgens haar en dat komt door de elektrische boiler. Maar (en nu komt de aap uit de mouw) ze had een goed en mooi nieuw systeem in de aanbieding, bedoeld om gratis warmwater op te wekken.
Een thermodynamische warmtepomp, een mooie naam voor een apparaat dat koude buitenlucht omzet in gratis lekker warm water. Dat scheelt een hoop stroom.
Dat is prachtig, dat is mooi, dat willen we zien.

Maar het is helaas niet zo mooi als ze voorspiegelt, want het is niet gratis. Het apparaat kost bijna 6000 euro en ze voorspelt een jaarlijks voordeel van zo rond de 400 euro.
Een simpel rekensommetje vertelt dat het dan 15 jaar duurt voor dat er ook maar een liter warm water gratis geproduceerd wordt.
En dan moet dat apparaat al lang weer vervangen worden.

Jammer.