zondag 22 november 2009

Beaujolais primeur.


De derde donderdag van november is een bijzondere dag. Het is de dag dat de druivenoogst van het jaar als eerste nieuwe wijn op de markt gebracht wordt.
En dat is feest natuurlijk. Die wijn moet zeker geproefd worden. Volgens kenners kun je dan al proeven hoe goed de wijnoogst van dit jaar is.

Wij, in Esplas, doen daar altijd volop aan mee. Niet op donderdag maar op de zaterdag daarna. De burgemeester belde ons om ons er aan te herinneren en vertelde er meteen bij dat er deze keer ook een petit spectacle zou zijn.
Wij, nieuwsgierig, er naar toe. Dat doen we niet elk jaar, maar we wilden ook wel zien wat dat spektakel zou zijn.

Het wijn drinken en ook het eten van gepofte kastanjes, wat er altijd bij hoort, kennen we wel. De nieuwe wijn heeft nog niet veel te betekenen, hoewel er al wel voldoende alcohol in zit en de gepofte kastanjes zijn zwart geblakerd en je krijgt er vieze handen van. Maar het is een stukje cultuur en het is leuk.
Wij kregen trouwens geen beaujolais te drinken maar een Gaillac primeur. Dat is een wijngebied dat niet zo ver bij ons vandaan ligt. En ik proef het verschil niet echt.

Na een uurtje kondigde de burgemeester zijn verrassing aan. Hij had een regionale
conferencier gestrikt die voor ons zou optreden. Hij was erg leuk, alleen had die man natuurlijk een sterk zuidelijk accent zodat de clou van zijn grappen ons nog wel eens ontging. Dat hij erg grappig was konden we opmaken uit de reacties van onze medeburgers.