woensdag 5 mei 2010

Rampen en onheil.



Nadat we een week geleden de, volgens Peet, hopelijk warmste dag (27 graden) van het jaar hebben gehad is het nu knudde met een rietje.

De temperatuur daalde gisteren tot een krappe 2 graden en de sneeuw viel met grote vlokken uit de lucht. En het was zware plaksneeuw. En dan weet je niet wat je ziet als al die sneeuw op de gebladerde bomen valt en ook blijft liggen. Overal om ons heen hoorde ik dikke takken van de bomen knappen door het gewicht van de sneeuw.
Ik was nog net op tijd buiten om mijn fruitboompjes en andere recent geplante bomen te redden door ze te ontdoen van de sneeuwvracht.

En midden op de dag viel ook nog de stroom uit. Doordat hier alle leidingen bovengronds aan palen hangen, hoeft er niet veel te gebeuren of er is een storing. En dat duurde precies 24 uur. We hebben de hele avond in het donker gezeten en dan merk je pas dat je eigenlijk niet zonder kunt.
Gelukkig hebben we een houtkachel die onafhankelijk van de openbare voorzieningen werkt, dus we zaten wel lekker warm
We wisten trouwens niet dat het hier zo donker kon worden. De buitenlamp die hier 's nachts altijd brandt heeft ons te veel verwend.

Ik las zo net dat we niet de enigen waren, 23000 andere huizen zaten net als wij zonder elektriciteit. Hier gebeurt alles wel in het groot.

En tot overmaat van ramp was dus ook nog het vriesvak van de koelkast ontdooid, zodat de worsten ook nog hals over kop gebraden moesten worden voordat ze zouden bederven.
Maar die komen natuurlijk wel op.