donderdag 8 juli 2010

Route du cols


De afgelopen dagen hebben wij door de Pyreneeën gezworven met de camper. Ik vond op internet een beschrijving van een route die dwars door de Pyreneeën loopt, van oost naar west of andersom. Deze hele route is te downloaden op de TomTom. En het klopt ook nog als een bus.

Die route leidt over tientallen cols, of bergpassen zo je wilt. Variërend van een 600 meter tot 2115 meter hoogte op de col de Tourmalet.
Een zwerftocht door prachtige gebieden met erg variërende uitzichten. Afhankelijk van de hoogte en de temperatuur hadden we zicht van net 10 meter tot bijna oneindig.

Wij zijn bij de dichtstbijzijnde col begonnen, de col de la Core en zijn van daaruit naar het westen gereden. Om een paar dagen later te eindigen in Hendaye, een dorp in de meest zuidwestelijke punt van Frankrijk.
Het is daar het Baskenland, dus eigenlijk geen Frankrijk vinden ze zelf. Het is ook goed te zien aan de huizenbouw met zijn specifieke kleuren rood en groen. Het ziet er welvarender uit als in de rest van de Pyreneeën.

Frankrijk vindt blijkbaar ook dat het er niet bij hoort want toen ik daar dinsdagavond televisiezenders probeerde te vinden kreeg ik alleen maar Spaanse zenders op mijn scherm. Maar ook die zenden voetbal uit.

De rest van de route, richting oosten doen we een andere keer.