vrijdag 30 september 2011

Tai Chi.

Tai Chi Chuan, letterlijk vertaald als ‘het ultieme vuistgevecht’ is een Chinese gevechtskunst.  De nadruk ligt op het ‘natuurlijk bewegen’ en niet op kracht of het inoefenen van enkele gevechtstechnieken. Het centrale motto is: ‘het zachte overwint met veel gemak het harde’, en dit door de bewegingsenergie te laten stromen in plaats van ze op te houden. Dit natuurlijk laten stromen van beweging wordt aangeleerd door een reeks van trage bewegingen (‘de lange vorm’) die men gedurende jaren regelmatig inoefent. Daarnaast wordt er ook geoefend met sabels, zwaarden of speren en doet men aan ‘pushing hands’ een soort schijngevechten waarbij je de beweging van een partner volgt en probeert die partner uit balans te brengen.    
Tai Chi Chuan heeft ons zeker veel te bieden. Onze huidige levenshouding verwaarloost het directe contact met ons lichaam en als we dan al sporten gebeurt dit vaak in een heel competitieve sfeer. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig beoefenen van Tai Chi Chuan een duidelijk fysieke impact heeft zoals een lagere bloeddruk, een beter evenwichtsgevoel of het verhogen van de natuurlijke weerstand. Maar nog belangrijker zijn de mentale veranderingen die het in gang zet. Zo verhoogt het volgen van ‘de natuurlijke weg’ het zelfvertrouwen en de overtuigingskracht en stelt de lange leercyclus (gedurende vele jaren) het doorzettingsvermogen op de proef.     

Dat was weer een heel leerzaam verhaal. Waarom?
 
Omdat Diny zich daar voor heeft opgegeven. Inmiddels heeft ze een paar proeflessen achter de rug en ze heeft besloten daarin verder te gaan. Ze gaat de uitdaging aan.
En zeg nou zelf, het cursuslokaal is toch magnifiek.