woensdag 20 februari 2008

Beeldhouwen.




Dank zij "uitzending gemist" zagen we een uitzending van Teleac over de cursus beeldhouwen in hout. Dat leek wel interessant en leuk om te doen. Mijn hele familie is héél kunstzinnig, dus waarom zou ook ik niet iets moois kunnen maken?
Dus hebben we samen al die uitzendingen bekeken en ook maar het bijbehorende cursusboek besteld.

En zodoende heb ik besloten om mij mijn verdere leven aan die edele beeldhouwkunst te weiden. Nou ja, mijn hele leven? Laten we eerst maar eens beginnen.
Om te beginnen moet je dan goed gereedschap hebben. Goede beitels, hol, bol, krom en recht. Maar kom er maar eens om bij die grote doe-het-zelf zaken zoals monsieur briclolage, waar ze alles hebben.. Ja, een enkel gutsje is er wel te koop maar je moet niet te veel vragen, want ze zijn niet op specialisten ingesteld. Dus daarvoor moeten we naar Toulouse, als daar tenminste speciaalzaken zijn, of wat nog makkelijker is, bestellen via internet.

Een houten klopper om die beitels door het hout te slaan kun je kopen, maar natuurlijk ook maken. Een eerste proeve van bekwaamheid.
Een prachtige werkplaats of, wat mooier klinkt op z'n Frans, "atelier", heb ik natuurlijk al lang net zoals de stevige werkbank.

En dan natuurlijk hout. Om te beginnen heb ik de schuren vol liggen met brandhout van diverse boomsoorten, wilg, populier, kers en pruim. Maar helaas zijn die allemaal in kleine stukken gehakt om ze in de kachel te laten passen. Maar ook met kleine stukken kun je nog wel wat moois maken. Verder heb ik pas een dode eikenboom omgehakt die nu aan grotere stukken ligt te drogen onder de hangaar. Dus aan hout hoef ik geen gebrek te hebben.

We gaan aan de slag en de resultaten komen er wel aan.