zondag 9 december 2007

het weer van november 2007


Droog, dat is de grote klacht. 4 Millimeter water in een hele maand november mag toch als veel te weinig worden beschouwd. De twee voorgaande novembermaanden gaven nog 42 en 61 mm te zien. En dat was al te weinig. In het regionale suffertje stond dat we in november recht hebben op gemiddeld 70 millimeter. Dat is andere koek die al lang niet meer gebakken is. We zijn nu net aan 723 mm tot en met deze maand en dat had volgens dat zelfde bericht al 800 tot 850 mm moeten zijn. Dus in december moet er nog wat gebeuren. Het zal meer moeten regenen dan ons lief is om de schade nog in te halen.
De waterstand in de Garonne, de rivier die langs Toulouse stroomt, heeft het laagste niveau sinds 1910 en dat zal dan voor de Ariége niet veel beter zijn.
Er zullen weer plannen gemaakt moeten worden om grotere watervoorraden te kunnen bergen. Oude stuwmeer plannen worden weer van stal gehaald. En dat geeft dan weer protesten van diegenen die daardoor benadeeld worden. Spandoeken, protestmarsen, stakingen. Je kunt er op wachten.