zondag 27 december 2020

Wietewietewiet,



Een waar verhaal dat ik, inmiddels al enige tijd geleden, hier ter lering ende vermaak opgeschreven heb.

Iedere gelijkenis met bestaande personen is natuurlijk toevallig. 


Er zijn van die dingen die een man één keer in zijn leven zou moeten doen. Alleen maar om te ontdekken hoe het is. En dan bedoelt hij bijvoorbeeld zaken als parachutespringen, diepzeeduiken, sushi eten en wiet roken.
Sushi eten had de hoofdpersoon van dit verhaal al eens gedaan en dat hoefde hij niet weer. Daar zag hij de lol niet van in, zo lekker was dat ook weer niet.

Vorige zomer had hij eens enkele wietplanten geteeld, gewoon voor de lol. Hij heeft ze met zorg groot gebracht tot er uiteindelijk kolossale planten op een verborgen plek onder in de tuin stonden te geuren. Uiteindelijk hebben de buren daar niks mee te maken.
Hij dacht niet dat ze in Frankrijk, net zoals in Nederland, 5 planten voor eigen gebruik zouden mogen telen. In Fr. is men nog wat behoudend op dit gebied en ook op vele andere gebieden.

Later heeft hij de geoogste planten maandenlang laten drogen, net zo lang tot ze lekker knisperende bladeren hadden die zich makkelijk lieten verkruimelen.
En daar staan ze dan, de twee potjes verschillende wiet. En nu dan?

Roken van dat spul schijnt het einde te zijn, zo heerlijk moet dat zijn. Maar hij had al bijna 20 jaar niet meer gerookt en dus lukt dat ook niet meer met een eigengemaakt wietpijpje. Dan ga je de voering uit de keel hoesten. Nee, dat was niet wat.

Deze week kreeg hij een tip van een bevriende zakenrelatie dat hij die wiet ook in een pannenkoek zou kunnen snipperen, een soort spacecake zo gezegd.
Omdat hij toch al iedere zaterdag pannenkoeken moest bakken, dat schijnt in zijn familie mannenwerk te zijn, heeft hij in de laatste te bakken koek in plaats van spekkies, kaas of rozijnen, maar eens een plukje wietknipsel gestrooid.
Die heeft hij tegen 6 uur voor de helft verorberd. Uit voorzichtigheid maar voor de helft, hij wist natuurlijk niet hoe dat uit zou pakken bij een onervaren figuur als hij.

Er gebeurde eerst helemaal niks! Wat een opgeklopte onzin allemaal!

Zo tegen een uur of 8 (zijn geliefde was inmiddels naar haar koor vertrokken) werd hij een beetje zwaar in zijn hoofd en de schouders begonnen te tintelen. Hij kon zijn aandacht niet meer bij zijn boek houden.
Wat raar, zou hij een beginnende griep hebben? Dat was het eerste dat bij hem op kwam, ook al door de lichte rillingen die over zijn rug liepen. Gek, maar niets is onmogelijk in deze wereld.

Geleidelijk aan zakte dat rare gevoel steeds verder naar beneden en verspreidde zich over het hele lijf. Eerst begonnen alleen zijn armen te schokken en spastische bewegingen te maken, later deden de benen enthousiast mee, tot ook zelfs de tenen een eigen leven begonnen te leiden. Over zijn hele lichaam liepen rillingen. 
Tegelijk begon hij alles een beetje raar waar te nemen. Lopen ging nog wel, maar hij moest zich erg goed op iets richten om een rechte lijn aan te houden. Tevens merkte hij een vreselijk droge mond op, wat niet te verhelpen was met waterdrinken.

Nu begon hem iets te dagen: deze toestand zou best eens het gevolg van dat wietpannenkoek eten kunnen zijn of anders, meer waarschijnlijk op dat moment, was hij kalmpjes aan het doodgaan. Dat zou ook nog heel goed kunnen.
Wat zou hij daar eventueel tegen kunnen doen? 112 bellen of zo?

Omdat hem deze tweede optie niet zo leuk leek voor zijn geliefde als ze thuis zou komen, heeft hij zichzelf maar wijsgemaakt dat hij toch in een soort van bovennatuurlijke toestand was gekomen door de wiet.
Al met al vond hij het best een beetje rare ervaring.
Dat duurde gelukkig maar tot een uur of 10, zodat zijn geliefde bij haar thuiskomst een vrolijke en wederom fitte echtgenoot aantrof die in geuren en kleuren zijn verhaal kon vertellen.

Toen hij laat op de avond nog even de hond buiten liet, merkte hij dat hij zo’n heldere kijk had dat hij veel meer twinkelende sterren zag dan anders. En die nacht in zijn bed viel hem op dat hij de normale pijntjes die hij altijd had, nu niet voelde. En daarbij, hij was vreselijk helder in mijn hoofd, de meest prachtige ideeën kwamen bij hem op. Wel met als gevolg dat hij die nacht bijna niet geslapen heeft.

Dit hele avontuur zou iets minder verrassend zijn geweest als hij enige ervaring in dit soort dingen zou hebben gehad. Nu wist hij absoluut niet wat hem overkwam.
De andere helft van de pannenkoek heeft hij maar niet aan de hond gevoerd, doch weggegooid in de vuilnisbak en de rest van de wiet moet ook een nuttige bestemming krijgen. Misschien de kippen???

Kortom, we mogen het experiment wel geslaagd noemen, hoewel ik het natuurlijk nooit van mijn leven weer zal gaan doen.
Ik denk dat parachutespringen en diepzeeduiken ook wel zullen tegenvallen, dus daar begin ik maar helemaal niet aan.