zaterdag 6 maart 2010

Watersnood.


Die storm van deze week en de daar door veroorzaakte overstromingen aan de franse kust hebben heel wat uurtjes televisie opgeleverd. Het is ook een grote ramp. Het gaat veel tijd en geld kosten om de schade te verhelpen.

Gisteren zagen we er een uitgebreide reportage over van Thalassa, een regelmatig terugkerend en vaak ook nog interessant programma over de kuststreken van de wereld.

De bezweken kustverdediging bestaat aan de Atlantische kust uit dijken die nog door Napoleon zijn aangelegd. Niet door hem persoonlijk, mag ik aannemen.
Maar dat heeft hij in elk geval niet goed genoeg gedaan want het blijkt nu dat die dijken ook soms een beetje onderhoud nodig hebben en dat is onvoldoende gebeurd.
Met alle gevolgen van dien.

Nu gaan de Fransen op zoek hoe andere landen dat opgelost hebben en dan komen ze natuurlijk ook in Nederland terecht. Want wij Nederlanders kunnen er wat van, denk maar aan de moedige Hansje Brinker.
We zagen beelden over de watersnoodramp van 1953 en de daaruit voort vloeiende Delta werken. Imposante beelden van de modernste waterkeringen in Zeeland en bij Rotterdam.

Als je dat ziet gaat je Nederlandse hart toch wel vol trots sneller kloppen.
“Dat kunnen wij toch maar”, sprak de geboren Achterhoeker vanaf de hoge veilige zandgronden.