zaterdag 27 juni 2009

Donderdag 25 juni.


Vandaag is het E6 dag, de hele dag op die lange doorgaande weg door heel Noorwegen. Het was vandaag ook tunneldag. Veel tunnels, variërend van enkele tientallen meters tot één van ruim 6 kilometer. En het grote nadeel van het prachtig mooie weer, dat we vandaag weer hebben, is het felle zonlicht waar je aan gewend bent. Schiet je dan zo’n tunnel binnen, dat zie je eerst geen hand voor de ogen, zo donker is het dan. En dan komt je ook soms nog een grote vrachtwagen tegemoet.

Onderweg komen we langs een parkeerplaats van een groot nationaal park. Om een beetje van het mooie weer te genieten, stoppen we daar en kopen zelfs een ijsje. We zien dat er een wandeling is aangegeven door een mooie diepe kloof. Dus de wandelschoenen aan en er op uit met ferme pas. Met enig levensgevaar passeren we een erg griezelig slingerende hangbrug. Een erg mooi gebied daar, dat wel.

Trouwens, de hele E6, en zeker dat stuk van vandaag, is een erg mooie route over hoogvlaktes en door dalen langs de fjorden.

We bereiken een poosje later weer de poolcirkel. Ze maken er hier in Noorwegen veel minder drukte van dan in Finland. Hier is maar één souvenirwinkel tegen wel zes in Finland. We zijn hier snel uitgekeken maar besluiten toch te blijven. Dit samen met tientallen andere campers.

Ik klim later op de avond nog even naar de oorsprong van een bruisende smeltwater beek. Daarvoor moet ik wel enkele sneeuwvelden doorkruisen. Nog weer later slaan we eens aan het rekenen en het blijkt dat we niet al te veel omwegen meer kunnen maken. We moeten dan heel braaf de E6 blijven volgen, die ons rechtstreeks naar Oslo brengt en dat is nog ruim 1000 kilometer.