woensdag 17 juni 2009

Woensdag 17 juni.


We werden al bijtijds (half tien) gewekt door het gebrul van een drietonige scheepshoorn. In paniek uit het raam glurend bleek dat er een geweldig grote veerboot recht op ons af kwam varen. Gelukkig draaide hij ruimschoots op tijd bij en gleed heel voorzichtig langs de kade waar hij aanmeerde.

Omdat we toch wakker waren, werkten we ons moeizaam uit het warme bed, om na de gewoonlijke huishoudelijke zaken de fiets te pakken en het stadje te gaan verkennen. Een prachtig stadje, van alle gemakken voorzien wat ons betreft. Een mooie supermarkt, een tankstation, een bank voor de erg noodzakelijke Kronen, een rustige parkeerplaats en een gelegenheid om alle afvalwater kwijt te raken. Heel goed, geliefde gemeente!

Tegen de middag ondernemen we weer de terugtocht naar het begin van het schiereiland en zoals inmiddels gewoonte is geworden, Diny rijdt dat prachtig mooie stuk terug.
Over Diny gesproken, zij houdt ijverig de boekhouding bij en komt tot de opzienbarende conclusie dat we tot nu toe meer geld hebben uitgegeven aan tol voor bruggen en tunnels als voor eten en drinken. En toch eten we genoeg en lekker.

Onderweg passeren we een weer wit kerkje en ergens heb ik gelezen dat dit kerkje na de oorlog door de Duitsers is gebouwd als een beetje “wiedergutmachung”,erg royaal, als je ook leest wat ze allemaal platgebrand hebben tijdens hun smadelijke terugtocht.

We hebben koers gezet naar Hammerfest, de noordelijkste stad van Europa. Niet omdat er veel bijzonders te zien is maar omdat we toch in de buurt zijn. Nou ja, in de buurt. We moeten daarvoor wel weer 100 km een doodlopende weg inrijden. Bijna aan het eind van die weg ligt dus Hammerfest en nog 10 km verder ligt Forso. En daar op een parkeerplaats bij een prehistorisch gedoe, staan wij deze komende nacht. Dachten we.

Nadat we de heerlijke pot nasi hebben opgegeten, klimmen we nog naar het hoogste punt van de naastgelegen berg en zetten daar onze naam in het bezoekersboek. Zo zijn we voor de eeuwigheid bewaard.

Terug bij de camper besluiten we toch terug te rijden naar Hammerfest, waar we een aardige parkeerplaats hebben gezien om te overnachten. Terwijl we daar staan begint de zon steeds feller te schijnen en wordt het zelfs nog warm in de camper. Of komt dat door de kachel die Diny heeft aangezet?